Socialize

Nimic nu e intamplator…

Cu riscul asumat de a ma expune criticilor fanilor fanatici ai Simonei, consider ca trebuie spuse niste lucruri, chiar daca sunt adevaruri dure, acum cand in prag de 30 de ani Simona se confrunta cu cele mai dificile clipe ale vietii de sportiva. Sa lipsesti de la doua mari slemuri consecutive si apoi si de la Jocurile Olimpice pe care le-ai asteptat un sezon intreg este o dezamagire teribila, un motiv de nasterea unor negre ganduri…

Accidentarea de la Roma, cand ca din senin gamba stanga a cedat unor rupturi, a dus la ratarea a trei obiective majore, care evident ca au cauzat caderea in clasament pana pe locul 8, si efect al unor jocuri de rezultate, poate chiar iesirea din top 10. Simona a patruns in acest top select in ianuarie 2014, urmare unei comportari formidabile in 2013, cand dupa calificarea in semifinala la Roma (ironia sortii) a castigat 6 turnee WTA. Parasirea acestui top, in care era plasata a 8-a in decursul istoriei, ca numar de sptamani petrecute consecutiv, este un motiv de tristete pentru ea si pentru fanii ei si indraznesc sa spun pentru tara. Acum cand colegele ei sunt in prag de 30 de ani sau chiar au depasit aceasta varsta, atingem o criza in care tenisul nostru feminin nu a mai fost, care de vreo cativa ani buni traieste prin Simona. Fetele mici intarzie sa apara, echipa de aur a noastra e pe cale sa se retraga, cum la baieti situatia este si mai grava, putem spune ca nu mai avem tenis, tocmai cu Tiriac la conducerea federatiei -alta ironie a sortii…

Sa nu credeti ca aceste accidentari nu au cauze adanci, si nici sa nu credeti ca Simona are vreo vina. Sunt rodul  unei gresite strategii abordate de antrenorii ei din copilarie si adolescenta. Cand spuneam ca Scoala ceha de tenis este cea mai buna din Europa, unii m-au contrazis, dar raportata la doar 10 milioane de cetateni, este mai valoroasa de cea rusa care o baza de selectie enorma. Credeti ca in Cehia antrenorii de copii pun racheta in mana dreapta a micutilor, chiar daca acestia sunt stangaci? Asa ceva s-a intamplat la noi! Credeti ca in Cehia copii cresc fara sa invete sa joace dublu? Asa ceva s-a intamplat la noi! Nici un antrenor care a lucrat cu Simona nu a incercat sa o invete voleul si jocul de atac, la adapostul scuzei ca era prea mica de inaltime.

Nici unul nu a invatat-o serviciile cu efect care sa nu permita adversarei sa atace imediat pe cel de al doilea, ca apoi ea sa alerge in disperare sa salveze punctul…

Sunt o serie de jucatoare care servesc mai bine si mai eficient decat Simona, si sunt de inaltime apropiata sau mai scunde (Barty-166 cm.), Andreescu si Kenin (170), Putintseva -163 si majoritatea japonezelor, iar Ash Barty este o jucatoare de dublu extraordinara, japonezele la fel…

Fiind lipsita de procedeele specifice dublului, Simona a abordat un joc ultra defensiv, bazat pe o munca titanica in spatele liniei de fund, avand chiar o aversiune de a se apropia de fileu si continuand sa alerge daca adversara reusea sa returneze un atac mai adanc. Ce vreau sa spun: Simona alearga incredibil de vreo 10 ani, are viteza, anticipeaza si de aceea se gaseste la mingile bine plasate care vin de peste fileu. Daca mai arat ca Simonei nu i-a fost dezvoltat demarajul, alergarea spre inainte, nici nu ne miram ca are mari dificultati in a prinde scurtele.Toate jucatoarele stiu acest lucru, iar cele care stapanesc aceasta lovitura profita mereu. Alergarea permanenta in acesti multi ani, a creeat un stil de joc care uzeaza, corpul, distruge ligamente si cartilagii, care afecteaza musculatura, care predispune la accidentari dupa cum veti vedea, nenumarate!

Din anul 2014 si pana in prezent, Simona s-a confruntat cu 21 de accidente (alta ironie a sortii- acelasi numar cu cel al trofeelor castigate!), mai mult sau mai putin grave, unele repetate intr-o parte a corpului, si altele chiar periculoase (hernia de disc), gleznele, genunchii, umerii, tendoanele, chiar si o fasceita plantara, accident foarte parsiv, care nu te lasa sa calci…Simo bate recordul la numarul de accidente suferite si cauzele sunt evidente in abordare neprofesionista a acestui joc foarte fizic, chiar dur. Credeti ca vreun antrenor pe care l-a avut in perioada de formare isi va face “mia cupla”, nici vorba fiindca nu pricep acest sport, pe care nu l-au practica decat la nivel de pleziristi. Ponoasele le trage Simona, care cu caracterul ei de luptatoare si ambitie a rezistat la inalt nivel, fara sa beneficieze de un fizic adecvat acestui sport. Sigur ca ea si Ash Barty sunt exceptiile de la regula, dar iata ca totul se plateste, chiar daca nu ai nicio vina!

Acum Simo are vreo cateva luni de pauza/refacere si se poate gandi serios si la viata ei personala, revenind la toamna, poate mai puternica! Multa sanatate Simo!

Comments

comments

Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login