Socialize

A obosit “generatia de aur”?

Din pacate nu este doar o intrebare retorica ci o constatare…

Rezultatele mai degraba slabe dar si nenumarate accidentari au condus la un regres evident al fetelor noastre care coboara saptamanal in clasamentul WTA., riscand sa iasa din prima suta in corpore. Acum ar fi momentul sa traga de ele ca sa poata profita de debutul sezonului cand multe jucatoare inca nu se regasesc, dar uzura si lipsa de tonus le fac perdante.Un exemplu clar si dureros este Monica Niculescu cea care a castigat in fata unei jucatoare cu vreo 60 de locuri mai sus postata (Su Wei Hsieh) ca apoi sa clacheze fizic in fata unei vecine de clasament, am numit-o pe Magda Linette. Din nefericire fetele noastre nu reusesc sa castige in fata unor jucatoare net inferioare macar din punctul de vedere al clasamentului, increderea fiind extrem de scazuta si cel mai bun lucru ar fi sa-si gandeasca acest sezon, ca o relansare, sa reflecteze la gasirea unor antrenori permanenti care sa le ajute, in care sa aibe incredere pentru a urca spre varfurile erarhiilor, si la simplu si la dublu.

Am petrecut ani frumosi alaturi de “generatia noastra de aur”, dar timpul nu iarta si ele au ajuns in prag de 30 de ani sau chiar au trecut de aceasta varsta, Moni avand peste 31… Fetele care au intre 20-22 de ani nu reusesc sa se vada in turnee mai tari, multumindu-se sa faca prezenta in ITF, unde punctele castigate sunt nesemnificative, de unde nu pot forta macar si calificarile la turnee WTA. Aici ma refer la Gabi Ruse, Amalia Rosca, Jaquelina Cristian, Irina Fetecau, Raluca Serban, Nicoleta Dascalu, Miriam Bulgaru, Giorgia Craciun, Loredana Rosca, Ilona Ghioroaie,Andreea Prisacariu, Cristina Ene, Karola Bejenariu, Andreea Ghitescu, Oana Simion si altele, asezate aici nu neaparat in ordinea clasamentului…

Este clar ca generatia actuala de senioare a obosit, iar cea de tineret nu spune prea multe, iar cea de junioare este foarte palida. Trebuie acceptat ca parcurgem o perioada grea, accidentarile ne produc ganduri nefericite fata de sistemul nostru medical-sportiv, de sistemul de terapie prin masaj si procedee speciale de refacere, de cei care sunt platiti sa asigure pregatirea fizica, de atatea ori nemultumitoare.

Nu doresc sa fac acum o analiza a rezultatelor jucatoarelor noastre ca sa demonstrez ca in seturi decisive dispar pur si simplu din meciuri, pentru ca fiecare dintre noi a trait alaturi de romance clipe minunate dar si la modul dezamagitor in prea multe ocazii de insuccese.

 

Irina Begu la 28 de ani si jumatate ar fi trebuit sa fie in varf de forma sportiva, dar in 2018 a avut un bilant negativ, pierzand mai multe meciuri decat a castigat, de multe ori incredibil, in fata unor jucatoare de dincolo de locul 200, sau incasand cate un 6-o de la o jucatoare specialista in …inconstanta. Ea mai mult le-a incurcat pe partenerele de dublu, neregasindu-se nici dupa ce si-a licentiat antrenorii, care intre noi fie vorba erau monumente de calm si  pedagogie.

Sorana Cirstea este o alta dezamagire, ea revenind la jocul haotic de dinainte de accidentare, pleznind tot ce zboara, dovedind o lipsa de intelegere a jocului de turneu, si cu siguranta ca se va expune altor neplaceri fizice, fiindca umerii si bratele s-au dovedit a nu fi de …fier. Bilantul ei din anul trecut a fost complet neplacut:16-23, si nu ne miram ca a ajuns pe locul 86, cu sanse mari de a iesi din prima suta. A “citit-o” bine Florin Segarceanu cand nu a inclus-o in echipa la ultimul Fed Cup, lasand-o sa aplaude din tribuna.Schimbarea permananeta a antrenorilor o face confuza, derutata complet, dar desigur ca este incapabila de a relationa sincer si deschis cu nimeni. Daca nici Marius Comanescu nu stie tenis sau nu are calmul necesar pentru a lucra cu ea, atunci sa ma ierte Cel de sus, dar altul mai bun nu exista in tara asta.

Monica Niculescu nu face nici ea exceptie de la regula slabiciunii fizece si a inconstantei. Ea macar are o conlucrare de lunga durata cu Calin Ciorbagiu, care o cunoaste foarte bine,dar uneori nici el nu o poate aduce la nivelul dorit, si nici nu o poate proteja de accidentari.Moni are macar scuza celor 31 de ani, uzura organismului ei fiind tot mai evidenta si locul 82 de la final de an o demonstraza.

Ana Bogdan care in ciuda unui fizic de invidiat, nu este nici ea scutita de accidentari si desele pauze nu i-au permis sa avanseze spre top 50, unde i-ar sta mai bine daca ar juca in mod constant. Ea a cam avut si ghinioane la tragerile la sorti, trebuind sa se plece in fata unor adversare ca Kerber, Kuznetsova, Sabalenka, Giorgi, Pliskova sau Muguruza. O asteptam mai decisa, mai puternica si evident mai …productiva la cei doar 26 de ani…

Mihaela Buzarnescu este o jucatoare care in plin avant spre top 20 si de ce nu top 15, chiar daca are deja 30 de ani, a suferit o entorsa care a dat-o peste cap, iar revenirea probabil ca se va constata cu dificultate.

Sa speram ca 2019 va aduce mai multe victorii romanesti, fetele sa se consolideze fizic si sa ne bucure cum doar ele pot fi in stare…

PS.In 4 februarie Irina va fi pe locul 75, Sorana pe 91, Ana pe 105, iar Moni pe 106…

Comments

comments

Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu Login